Επικοινωνία: Ελλάδα +30 210 7474821, +30 694 4609404, classikoneu@gmail.com

ΤΜΗΜΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΟ
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σε ποιούς απευθύνεται

Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που θα πάνε στην Β' Λυκείου και θέλουν να προετοιμαστούν μεθοδικά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή τους στην σχολή που επιθυμούν ανεξαρτήτως προσανατολισμού. Η διδακτική ύλη κατανέμεται μεθοδικά σε 5 εκπαιδευτικές περιόδους (Χειμ 2020, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Χειμώνας 2021, Άνοιξη 2022) με διακριτούς μετρήσιμους στόχους για κάθε περίοδο.

Σύντομη Περιγραφή

Ειδικότερα στον κλάδο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας δίνεται δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημονικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο και οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα κατανόησης του κειμένου, σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα και τη δομή του και σε ένα θέμα παραγωγής λόγου. Στον κλάδο της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας δίνεται αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (ποίημα ή διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο), και πάλι οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ένα θέμα κατανόησης του κειμένου που σχετίζεται με τα πρόσωπα, τη δράση τους, τις ιδέες ή τους προβληματισμούς που θέτει το κείμενο. Το δεύτερο θέμα αφορά τη γλώσσα του κειμένου και στοιχεία τεχνικής και το τρίτο με παραγωγή λόγου ή δημιουργικό μετασχηματισμό του υπάρχοντος κειμένου.

ΤΜΗΜΑ ΒΛ-ΓΓ
Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΟ
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

image
Υπεύθυνος:
ΒάσωΚεχαγιά
  • Έναρξη14 Σεπτεμβρίου
  • Ωρες Διδ. (Εβδ)4,5
  • - Αρχαία Ελληνικά-
  • - Νέα Ελληνικά - Γλώσσα3
  • - Ιστορία Κατ.-
  • - Κοινωνιολογία-
  • - Εβδ. Επανάληψη-Τέστ1,5
  • Δίδακτρα € 90(/μήνα)

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

Α. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Α1. Αδίδακτο Κείμενο

Α2. Διδαγμένο Κείμενο

B. Νεοελληνική Γραμματεία
Β1. Γλώσσα-Εκθεση

Το τμήμα της Β΄ Λυκείου απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που έχουν ολοκληρώσει την Α΄ Λυκείου και εισάγονται στη Β΄. Τα Νέα Ελληνικά, που αποτελούνται από τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, είναι μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο την επόμενη χρονιά θα εξεταστούν πανελλαδικά οι μαθητές όλων των προσανατολισμών. Στη Β΄ Λυκείου τίθενται οι βάσεις, οι μαθητές εξασκούνται σε διαδικασίες κατανόησης και παραγωγής κειμένων και προετοιμάζονται έτσι και για τις ενδοσχολικές, αλλά και μακροπρόθεσμα για τις πανελλήνιες της επόμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα: Στη Γλώσσα οι μαθητές θα διδαχτούν: - τους θεματικούς άξονες του σχολικού βιβλίου (δημοσιογραφία, Τύπος, ΜΜΕ, Εργασία, Ρατσισμός κ.α.) - τα κειμενικά είδη (άρθρο, ομιλία, επιστολή, βιογραφικά είδη) και τα χαρακτηριστικά τους - στοιχεία οργάνωσης και δομής του κειμένου, - μορφοσυντακτικά φαινόμενα (λειτουργία των σημείων στίξης, μεταφορική χρήση της γλώσσας, ενεργητική και παθητική σύνταξη κ.α.) Το ClassikON παρέχει στους μαθητές διαγράμματα όλων των θεμάτων που είναι στην ύλη, πλούσιο υλικό που εξηγεί τη θεωρία για τα κειμενικά είδη, τα μορφοσυντακτικά φαινόμενα κ.α. καθώς και αντίστοιχες ασκήσεις εμπέδωσης. Για την αφομοίωση των φαινομένων αυτών αξιοποιούνται οι δυνατότητες του διαδικτύου: ιστοσελίδες εφημερίδων και περιοδικών, έγκριτοι δικτυακοί τόποι μουσείων και εκπαιδευτικών οργανισμών, οπτικό υλικό (ταινίες, βίντεο, ντοκιμανταίρ), κουίζ και παιχνίδια γνώσεων online.

Β2. Λογοτεχνία

Στη λογοτεχνία οι μαθητές θα διδαχτούν: -Κείμενα όλων των ειδών: ποιήματα, διήγηματα, αποσπάσματα μυθιστορημάτων, ελληνικά ή μεταφρασμένα, σύγχρονα και παλαιότερα, τα οποία επιλέγει ο εκπαιδευτικός είτε από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια λογοτεχνίας του Λυκείου, είτε από άλλες πηγές, έντυπες ή και ηλεκτρονικές. - Παράλληλα οι μαθητές θα διδαχτούν στοιχεία θεωρίας της λογοτεχνίας: αφηγηματικές τεχνικές, εκφραστικούς τρόπους, τα σημαντικότερα λογοτεχνικά ρεύματα στα οποία εντάσσονται τα κείμενα και τα γνωρίσματά τους. - Τα θέματα που αναδεικνύουν τα κείμενα σχετίζονται με τα θέματα στο μάθημα της γλώσσας, όπως είναι τα θέματα ταυτοτήτων (κοινωνικές, εθνικές, πολιτισμικές), το κοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια, παρέες, σχολείο) κλπ.

Γ. Ιστορία Κατεύθυνσης

Δ. Κοινωνιολογία Κατεύθυνσης