Επικοινωνία: Ελλάδα +30 210 7474821, +30 694 4609404, Κύπρος: +357 99175143, info@classikon.eu

ΤΜΗΜΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗΣ
ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΓ/ΝΙΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σε ποιούς απευθύνεται

Το τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που έχουν ολοκληρώσει την Α΄ Λυκείου και εισάγονται στη Β΄ ανεξαρτήτως προσανατολισμού.

Σύντομη Περιγραφή

Ειδικότερα στον κλάδο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας δίνεται δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημονικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο και οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα κατανόησης του κειμένου, σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη γλώσσα και τη δομή του και σε ένα θέμα παραγωγής λόγου. Στον κλάδο της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας δίνεται αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (ποίημα ή διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο), και πάλι οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ένα θέμα κατανόησης του κειμένου που σχετίζεται με τα πρόσωπα, τη δράση τους, τις ιδέες ή τους προβληματισμούς που θέτει το κείμενο. Το δεύτερο θέμα αφορά τη γλώσσα του κειμένου και στοιχεία τεχνικής και το τρίτο με παραγωγή λόγου ή δημιουργικό μετασχηματισμό του υπάρχοντος κειμένου.

ΤΜΗΜΑ Β-Γ1
Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗΣ
ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΓ/ΝΙΑ

image
Υπεύθυνος:
Ελένη Τσιούγκου
 • Έναρξη-Λήξη9/2/2019-5/31/2020
 • Διάρκεια37 ΕΒΔ
 • ΕγγραφέςΑπό 20/8/2019 έως 15/9/2019
 • Ωρες Διδ. (Εβδ)3
 • - Αρχαία Ελλ.- Αδίδακτο-
 • - Αρχαία Ελλ.- Διδαγμένο-
 • - Νέα Ελλ.- Γλώσσα2
 • - Νέα Ελλ.- Λογοτεχνία1
 • - Ιστορία Κατ.-
 • - Κοινωνιολογία-
 • - Εβδομαδιαίο Τέστ-
 • Δίδακτρα € 60(/μήνα)

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

Α. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Α1. Αδίδακτο Κείμενο

Α2. Διδαγμένο Κείμενο

B. Νεοελληνική Γραμματεία
Β1. Γλώσσα-Εκθεση

Το τμήμα της Β΄ Λυκείου απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που έχουν ολοκληρώσει την Α΄ Λυκείου και εισάγονται στη Β΄. Τα Νέα Ελληνικά, που αποτελούνται από τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, είναι μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο την επόμενη χρονιά θα εξεταστούν πανελλαδικά οι μαθητές όλων των προσανατολισμών. Στη Β΄ Λυκείου τίθενται οι βάσεις, οι μαθητές εξασκούνται σε διαδικασίες κατανόησης και παραγωγής κειμένων και προετοιμάζονται έτσι και για τις ενδοσχολικές, αλλά και μακροπρόθεσμα για τις πανελλήνιες της επόμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα: Στη Γλώσσα οι μαθητές θα διδαχτούν: - τους θεματικούς άξονες του σχολικού βιβλίου (δημοσιογραφία, Τύπος, ΜΜΕ, Εργασία, Ρατσισμός κ.α.) - τα κειμενικά είδη (άρθρο, ομιλία, επιστολή, βιογραφικά είδη) και τα χαρακτηριστικά τους - στοιχεία οργάνωσης και δομής του κειμένου, - μορφοσυντακτικά φαινόμενα (λειτουργία των σημείων στίξης, μεταφορική χρήση της γλώσσας, ενεργητική και παθητική σύνταξη κ.α.) Το ClassikON παρέχει στους μαθητές διαγράμματα όλων των θεμάτων που είναι στην ύλη, πλούσιο υλικό που εξηγεί τη θεωρία για τα κειμενικά είδη, τα μορφοσυντακτικά φαινόμενα κ.α. καθώς και αντίστοιχες ασκήσεις εμπέδωσης. Για την αφομοίωση των φαινομένων αυτών αξιοποιούνται οι δυνατότητες του διαδικτύου: ιστοσελίδες εφημερίδων και περιοδικών, έγκριτοι δικτυακοί τόποι μουσείων και εκπαιδευτικών οργανισμών, οπτικό υλικό (ταινίες, βίντεο, ντοκιμανταίρ), κουίζ και παιχνίδια γνώσεων online.

Β2. Λογοτεχνία

Στη λογοτεχνία οι μαθητές θα διδαχτούν: -Κείμενα όλων των ειδών: ποιήματα, διήγηματα, αποσπάσματα μυθιστορημάτων, ελληνικά ή μεταφρασμένα, σύγχρονα και παλαιότερα, τα οποία επιλέγει ο εκπαιδευτικός είτε από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια λογοτεχνίας του Λυκείου, είτε από άλλες πηγές, έντυπες ή και ηλεκτρονικές. - Παράλληλα οι μαθητές θα διδαχτούν στοιχεία θεωρίας της λογοτεχνίας: αφηγηματικές τεχνικές, εκφραστικούς τρόπους, τα σημαντικότερα λογοτεχνικά ρεύματα στα οποία εντάσσονται τα κείμενα και τα γνωρίσματά τους. - Τα θέματα που αναδεικνύουν τα κείμενα σχετίζονται με τα θέματα στο μάθημα της γλώσσας, όπως είναι τα θέματα ταυτοτήτων (κοινωνικές, εθνικές, πολιτισμικές), το κοινωνικό περιβάλλον (οικογένεια, παρέες, σχολείο) κλπ.

Γ. Ιστορία Κατεύθυνσης

Δ. Κοινωνιολογία Κατεύθυνσης